Leksikon njege

AAlat

Osnovna oprema za savršenu njegu obuće treba uključivati kutiju ili tubu kreme u odgovarajućoj boji za kožu i sprej za impregnaciju. Za laštenje je neophodna jedna četka za svijetle boje i jedna za tamne boje, baš kao i meka krpa.

BBademovo ulje

Jedan od bitnih sastojaka u njezi obuće je bademovo ulje. Upotreba najkvalitetnijeg bademovog ulja često čini razliku između dobrog i odličnog proizvoda za njegu obuće. Osim toga, ovo ulje je pogodno za razne vrste kože te čini kožu nježnom i glatkom na izgled i dodir.

CČesto mijenjanje obuće

Nakon višesatnog nošenja obuće, vlaga će se nakupiti u koži. Stoga je preporučljivo redovito mijenjati obuću i dati vremena obući da se „odmori“ 24 sata prije ponovnog nošenja. To omogućuje koži da se oporavi i sasuši. Također bi bilo idealno umetnuti kalup za obuću. Mijenjanje obuće koju nosite je korisno i za stopala, gležnjeve i mišiće.

DDezodorizacija

Osobe koje žele imati svježiju obucu trebaju koristiti dezodorans za obucu. Posebne kombinacije sastojaka omogucuju dezodoransu da poboljša higijenu obuce i stvori ugodan miris. Stopala ce se stoga osjecati osvježenim, a neugodni mirisi ce biti neutralizirani.

EEkstra kvaliteta

Za savršeno njegovanju obuću je važna upotreba visokokvalitetnih proizvoda za njegu obuću. Proizvodi za njegu obuće tvrtke Erdal njeguju i hrane kožu visokokvalitetnim sastojcima kao što su bademovo ulje i pčelinji vosak te suvremeni visokotehnološki sastojci.

FFina krema u tubi

Glatka koža je prirodni proizvod i treba je redovito njegovati hranjivim kremama. Dakle, redovita njega neophodna ako želite da vam obuća dugo izgleda nova. Za robusnu kožu, preporuča se upotreba kreme za cipele iz limene kutije. Za osjetljiviju, glatku kožu, pogodnija je krema u tubi.

GGlatka koža

„Glatka koža“ je općeniti naziv za sve vrste kože koje imaju glatku površinu. Ova koža je veoma tvrda i privlačna zahvaljujući svojoj zrnastoj građi. Njen izgled i osobine mogu varirati u zavisnosti od postupaka kojim je podvrgnuta i vrste životinje. Glatka koža uključuje anilin, lakiranu, napa, reljefnu i meku kožu.

HHrapava koža

Gruba kože je općeniti naziv za sve vrste kože koje su podvrgnute postupku brušenja s lica ili naličja. Prema tome, ovoj koži je svojstvena gruba tekstura. Kako bi se očuvalo ovo svojstvo, kožu treba četkati posebnom četkom za velur. Ova četka se može koristiti za nubuk, velur i antilop.

IIzgled

Savršena odjeća će vam usavršiti dan. Ali uz savršenu odjeću je neophodan i odgovarajući par cipela. Očito je da obuća upotpunjuje odjeću. Jedan pogled na nečija stopala vam govori mnogo o ukusima te osobe. Stoga bi obuća uvijek trebala biti pametno odabrana i savršeno njegovana.

JJakne

Jakne od glatke kože treba redovito premazivati losionom za njegu kako bi koža upila vlagu i sastojke za njegu. Pored toga, jakne bi trebalo impregnirati dvaput godišnje – ili barem nakon bilo kakvog kontakta s vodom.

KKoža

Koža za obuću se izrađuje od životinjske kože. Upotrebom različitih postupaka i obrada, koža se zaštićuje u štavionici; ovaj proces ostavlja mnogobrojna pozitivna obilježja na materijalu. U usporedbi s drugim materijalima za izradu obuće, koža je elastičnija i rastezljivija. Ona se širi i neprestano prilagođava stopalu tijekom dana. Štoviše, koža bolje upija i omogućuje stopalu da diše za razliku od, na primjer, umjetnih materijala, koji uzrokuju znojenje stopala.

LLaštenje

Nakon upotrebe kreme za obuću, koža izgleda beživotno te ju je potrebno učiniti ponovno sjajnom – laštenjem. Da biste postigli lijep sjaj, preporučljivo je sačekati dvije-tri minute nakon nanošenja kreme te zatim koristiti meku četku ili krpu i nježno ulaštiti kožu kružnim pokretima.

MMokrina

Kožna obuća je naročito osjetljiva na toplotu i stoga je ne treba izravno izlagati suncu tijekom sušenja, niti je sušiti blizu grijalice. Ako se obuća navlaži na kiši ili snijegu, najbolje je osušiti je tako što ćete staviti drveni kalup u nju ili, ako to nije moguće, napuniti obuću novinama koje upijaju vlagu i ostaviti je na sobnoj temperaturi.

NNepravilni postupci

Postoji više savjeta i trikova za njegu kože, ali mnogi od njih mogu prouzročiti veću štetu nego korist. Bolje je ne koristiti maslac, maslinovo ulje, koru od banane itd. kako bi se izbjegle mrlje ili stvaranje plijesni. Kreme za ljudsku kožu i kravlje mlijeko nisu prikladni za njegu kože – a nije prikladno ni bijelo vino za uklanjanje mrlja.

OOkolina

Erdal proizvodi sadrže prirodne voskove, masti i ulja koji nisu štetni za vašu kožu. Pored toga, upotreba sirovih, neobrađenih prirodnih materijala je korisna za okoliš. Tvrtka Erdal uvijek traži nove mogućnosti za održivu proizvodnju. Opsežnom uporabom ekoloških i obnovljivih sirovina – i izbjegavanjem uporabe otapala – tvrtka Erdal ekološku štetu svodi na najmanju moguću mjeru.

PPribor

Postoji nekoliko vrsta dodatnog pribora za njegu obuće. Prirodni proizvodi kao što su drveni kalupi za obući, četke s prirodnim vlaknima itd. su često skuplji, ali imaju velike prednosti nad plastičnim priborom. Da sačuvate oblik obuće, potrebno je staviti drveni kalup u toplu obuću kako bi upio vlagu preostalu nakon nošenja.

RRegenaricije od boje

Izgled boja se može izmijeniti vremenom – naročito u slučaju glatke kože. Pigmenti koji se nalaze u proizvodima za njegu boje obuće oživljavaju boje i prekrivaju sitne ogrebotine.

SSivljenje

Čak i ako redovito četkate velur, on može vremenom posivjeti. Kad se to desi znači da je vrijeme za uporabu proizvoda za njegu boje velura i nubuka. Glatka koža također može posivjeti na naborima. Ovo mogu uzrokovati slojevi voska na koži koji nisu obojani odgovarajućom bojom za kožu. Iz ovih razloga je neophodno koristiti proizvode za njegu boje.

TTorbe

Redovita njega je važna i za torbe. Ako želite sačuvati ljepotu kože, potrebno ju je njegovati. Općenito, svaku torbu bi trebalo impregnirati odmah nakon kupovine te zatim nekoliko puta godišnje. Na taj način će torba biti zaštićena od vlage i prljavštine. Nadalje, torbe od glatke kože bi trebalo premazivati losionom za njegu kože. Za torbe od grube kože i antilopa, preporuča se sprej za antilop.

UUložke iz gela

Visoke potpetice nisu uvijek udobne. Postoji nekoliko vrsta prozirnih gel jastučića za stopala koji mogu pomoći pri sprječavanju neugodnog gorućeg osjećaja kod prstiju, žuljeva i bolnih peta.

VVosak od pčelinji

Pčelinji vosak je prirodni sastojak za njegu s mnogo pozitivnih osobina koje su također dobre za kožu. Vosak daje vlaknima životinjske kože sve neophodne hranjive tvari, štiti kožu od prljavštine i sprječava isušivanje. Podatan je i ima impregnirajući učinak. Stoga koža duže ostaje meka i glatka.

ZZnak

Nije baš lako odrediti od kojeg je materijala obuća izrađena – naročito kad je u pitanju moderna obuća. Male slike, koje se obično nalaze unutar obuće, mogu biti od velike pomoći. Ovi piktogrami objašnjavaju od kojih materijala je izrađen đon, gornji dio i postava.

lederABC_Kennz_pictos_erdal_031_hr