Pravilna njega kože

Preporučena njega:

1. Glatka koža
Njega: krema za obuću u tubi, laštilo u limenoj kutiji, proizvodi za impregniranje i samosjaj (samo djelomično pogodni za osjetljivu obuću)
Čišćenje: četkom, mekom krpom

2. Kombinacije antilopa/glatke kože
Njega: krema za obuću, laštilo u limenoj kutiji, njega antilopa, dugotrajno impregniranje
Čišćenje: četkom za antilop

3. Antilop
Njega: njega antilopa, trajno impregniranje
Čišćenje: četkom za antilop

4. Obuća od tkanine
Njega: dugotrajno impregniranje
Čišćenje: četkom, vlažnom krpom

5. Umjetna koža
Njega: krema u tubi
Čišćenje: četkom

6. Jakne, torbe (kožne)
Njega: losion za njegu kože (nanijeti pomoću krpe), dugotrajno impregniranje
Čišćenje: četkom, krpom

7. Namještaj (kožni)
Njega: losion za njegu kože (nanijeti pomoću krpe)
Čišćenje: krpom

Nalazite se ovdje: 01 12

Savršena ljetna obuća

Idealna ljetna obuća je ona u potpunosti izrađena od kože. Prednosti kože su naročito očigledne kod obuće. Napravljena od životinjske kože, ona je izuzetno rastezljiv prirodni materijal koji se neprestano prilagođava stopalu tijekom nošenja. Pored toga, koža dobro upija i omogućuje stopalu da diše, što znači da omogućuje isparavanje znoja, tako da su vaša stopala suha i da se osjećaju udobno. Ako imate važan sastanak nakon dugog radnog dana, često je preporučljivo promijeniti obuću radi osvježenja.

Nalazite se ovdje: 02 12

Savršena zimska obuća

Idealna zimska obuća je ona u potpunosti izrađena od kože, izuzev đona. Zimi nema ništa gore od mokre obuće, što može uzrokovati prehladu.

Ako zimi nosite kožne cipele ili čizme, dvije su stvari preporučljive kao zaštita od vlage: gumeni đonovi i proizvodi za impregnaciju. Vlaga ne može proći kroz gumeni đon, a ulošci će se pobrinuti za ugodnost vaših stopala. Također, na gumene đonove možete pričvrstiti protuklizni poluđon koji sprječava klizanje na ledu.

Proizvodi za impregnaciju sprječavaju prodiranje vlage u obuću i smanjuju prijanjanje prljavštine. Obuća će disati i upijati te izbacivati vlagu, naročito ako je izrađena od kože. Za trajnu zaštitu, potrebno je redovito nanositi sloj za zaštitu od vremenskih uvjeta (u zavisnosti od razine vlage i načina uporabe obuće).

Nalazite se ovdje: 03 12

Njega čizmi od velura

Velur koža se može lako očistiti i obnoviti pomoću četke za antilop. Obuću je potrebno redovito impregnirati. Možete koristiti sprej za velur kako biste osvježili boju. Krupna prljavština na postavi od materijala koji nije tkan se može ukloniti pomoću odgovarajuće četke.

Nalazite se ovdje: 04 12

Žvakaća guma zalijepljena za obuću

Skoro svi smo imali neugodno iskustvo sa lijepljenjem žvakaće gume za đon. Često ju je vrlo teško ukloniti. Jednostavno stavite obuću u plastičnu vrećicu te je ostavite u zamrzivaču nekoliko sati. Nakon što se žvakaća guma zaledi, moći ćete je lako ukloniti.

Nalazite se ovdje: 05 12

Održavanje obuće novom

Vaša se stopala više znoje u obući od tekstila ili imitacije kože nego u pravoj koži zato što ti materijali ne upijaju i ne omogućuju koži da diše. Budući da stopala proizvode otprilike 40 ml vlage tijekom dana, neugodan se miris može brzo nakupiti. Ako vaša obuća nije izrađena od kože, preporuča se upotreba kožnih uložaka. Svakodnevno mijenjanje obuće također pomaže. Nakon skidanja obuće trebali biste staviti kalup za obuću (najbolje od drveta) u obuću dok je još topla. To će spriječiti pucanje i održati obuću u pravilnom obliku. I deodoran za obuću može biti od koristi.

Nalazite se ovdje: 06 12

Tajni savjet za dodatni sjaj

Poliranje daje naročito privlačan sjaj obući od glatke kože svih boja. Što je krema za obuću više puta primijenjena, to je lakše postići ovaj učinak. Očistite obuću na uobičajen način i nanesite laštilo. Kad koža potpuno upije laštilo, možete početi s postupkom poliranja. Mekom krpom uzmite malo laštila iz kutije i navlažite ga destiliranom vodom. Laštite cipele nježnim i kružnim pokretima. Ponavljajte postupak dok ne ulaštite cijelu cipelu. Što duže polirate, to će koža biti sjajnija.

Nalazite se ovdje: 07 12

Kako prikriti ogrebotine na potpeticama

Da prikrijete ogrebotine na potpeticama, jednostavno ih premažite lakom za nokte odgovarajuće boje.

Nalazite se ovdje: 08 12

Pravilno impregniranje

Prilikom impregniranja, od izuzetne je važnosti držati sprej na udaljenosti od najmanje 30 cm od obuće. Nikad ne špricajte obuću toliko da se navlaži. Nekoliko tankih, ravnomjernih slojeva će vam pružiti najučinkovitiju zaštitu. Isključivo za upotrebu na otvorenom. Ostavite obuću da se potpuno osuši. Da bi se postigla najbolja zaštita, obuću je potrebno redovito impregnirati.

Nalazite se ovdje: 09 12

Njega vaše torbe

Za torbe vrijedi isto pravilo kao i za obuću: ako želite sačuvati ljepotu kože, morate koristiti odgovarajuće proizvode za njegu. U suprotnom, kože će se vremenom sasušiti i postati kruta.

Općenito, svaku torbu bi trebalo impregnirati odmah nakon kupovine te zatim nekoliko puta godišnje. Na taj način će torba biti zaštićena od vlage i prljavštine. Glatke kožne torbe bi također trebalo redovito premazivati losionom za njegu kože. Za torbe od antilopa ili nubuka preporuča se sprej za antilop.

Ako na vašoj torbi postoji mrlja, navlažite je destiliranom vodom i pažljivo uklonite. Obična voda iz slavine sadrži previše minerala te može ostaviti ružne mrlje od kamenca.

Nalazite se ovdje: 10 12

Održavanje kopački

Potrebna je redovita njega da biste održali kožne kopačke savitljivim i da se šavovi ne bi vremenom rastavili. Uklonite krupnu prljavštinu pomoću mlake vode i četke. Nakon što se kopačka u potpunosti sasuši, nanesite nekoliko tankih slojeva masti za kožu.

Temeljito, redovno četkanje će oživjeti površinski sloj i sačuvati prirodna svojstva kože.

Nalazite se ovdje: 11 12

Pravilna njega obuće od antilopa

Obuću od antilopa bi trebalo iščetkati nakon svakog nošenja. Ovo podiže površinski sloj kože, sprječava prianjanje prljavštine i smanjuje pojavu ružnih nabora.

Vremenom će sva obuća od antilopa početi siviti. U tom slučaju je potrebno oživjeti boju pomoću proizvoda namijenjenog za antilop.

Nalazite se ovdje: 12 12
Close